Ny i Norge – Viktige tips!

Ny i Norge – Viktige tips!

Velkommen til Norge! De fleste av oss som jobber på Mycall var på et tidspunkt ny i landet også, og vi vet at det kan være ganske overveldende! Det er mange ting å ordne opp i, så vi har samlet noen viktige tips for å hjelpe deg med å komme raskt i gang.


Oppdatert 01.11.23

1. Få et norsk SIM-kort uten D-nummer!

Det første du trenger å få er et norsk SIM-kort til telefonen din. Det er mange ting å organisere når du er ny i Norge og en fungerende mobiltelefon, og et telefonabonnement er nøkkelen. For å finne boliger og få en norsk bankkonto, til å lære norsk, søke jobb og få alle juridiske dokumenter i orden, trenger du et SIM-kort. Det fungerer som din ID før du får legitimasjon i Norge, når det gjelder D-nummer eller personnummer.

Mycall er den eneste mobiloperatøren i Norge som leverer SIM-kort uten at du trenger å ha et D-nummer først, så dette er et bra sted å starte.

Vi vet hva du går gjennom! De fleste av oss, på Mycall, har en gang vært nye i Norge selv. Hvis du trenger hjelp, bør du kontakte NAV, UDI eller til og med noen rekrutteringsbyråer.
Artikkelen fortsetter under bildet
Slawomir Sternik (polsk kunderepresentant hos Mycall)
Slawomir Sternik (polsk kunderepresentant hos Mycall)
Men vi er også tilgjengelige for å hjelpe deg med å navigere gjennom jungelen av ting du må fikse når du først ankommer.

2. Registrer deg på UDI sine nettsider: Utlendingsdirektoratet

UDI er Utlendingsdirektoratet. Å bli registrert på deres hjemmeside er avgjørende for utvandrere som ønsker å bo i Norge og siden dette kan ta litt tid, så vi anbefaler deg å bli registrert så snart som mulig ved ankomst. UDI vil registrere deg hos politiet, registrere deg som statsborger bosatt i Norge, tildele deg alle dine rettigheter som følger med å bo her, som gratis helsetjenester, og har ansvar for å sende ut D-nummeret (midlertidig personnummer i Norge).

Artikkelen fortsetter under bildet

Les mer

Artikkelen fortsetter under bildet

D-nummeret er et identifikasjonsnummer for personer som ikke har fødselsnummer, men som har søkt om opphold eller asyl eller skal arbeide og bo i Norge i inntil seks måneder. D-nummeret er en midlertidig løsning og leveres av Folkeregisteret etter søknad fra godkjent rekvirent som UDI. Hvis du skal være i landet i mer enn seks måneder, kan du ha rett til fødselsnummer.

3. Få en bank-ID ved å åpne en bankkonto på nettet

For å sette opp en norsk bankkonto og få en BankID må du ha et D-nummer og et SIM-kort, så disse tingene må være i orden først. Når du har det, er det enkelt å sette opp en bankkonto og dette kan gjøres på nett. Alle typer regninger, fra strømregninger til husleie betales på nett med din BankID, det samme gjelder for signering av formelle kontrakter, så det er viktig å være koblet til en norsk bank. Noen av de mest brukte bankene i Norge er DnBNordea og Sparebank 1.

Artikkelen fortsetter under bildet

Husk: ting tar tid

Når du har fikset de tre viktige trinnene, har du for det meste det du trenger og er klar til å starte livet ditt i Norge. Men som Mycall-ansatt Slawomir Sternik opplevde da han flyttet fra Polen til Norge i 2017, at ting tar tid.

For Slawomir var det lett å få et D-nummer. Papirene tok derimot ganske lang tid.

Noe av det vanskelige med å flytte hit var alt papirarbeidet du må gjøre. Det overrasket meg også hvor lang tid det tok å få et bankkort og være koblet til en bank. Det tok nesten en måned, noe som gjorde det vanskelig å motta min første lønning.

Vær forberedt og planlegg timene dine hos UDI på forhånd, sørg for at du har alle dine personopplysninger og din nye adresse riktig, og også, hvis du ikke får deg jobb, at du har litt penger til å forsørge deg selv en stund.

Er du ny i Norge og trenger litt hjelp? Du kan kontakte vår kundesupport på Mycall når du føler for det!