Hvorfor jobbe i Norge?
Norge er beskrevet som et av verdens beste land å bo i. Landet er kjent for gode velferdsordninger, en sunn balanse mellom arbeid og fritid og en høy, lik inntekt for mange.

Ved å jobbe i Norge blir du ivaretatt av både staten og arbeidsgiveren din hvis du blir syk, gravid, arbeidsledig eller når pensjonsalderen. Du har også rett til en lege (fastlege), dagpenger og personnummer.
Velferdssystemet i Norge er anerkjent som et av verdens beste.
Og den beste måten å bygge et solid fundament på er å jobbe og bidra gjennom skattesystemet.
Se de viktigste tingene du kan gjøre for å øke jobbmulighetene dine i Norge.
Trenger du et norsk telefonnummer med billige internasjonale samtaler?

1. Søk om arbeidstillatelse
There are two approaches to working in Norway – depending on where you’re from.
Det finnes to tilnærminger til å søke jobb i Norge – avhengig av hvor du kommer fra.
A) Hvis du er fra et land utenfor EU eller EØS, trenger du en oppholdstillatelse for å jobbe i Norge. Du søker om oppholdstillatelse her.

B) Hvis du er fra et land i EU/EØS, har du automatisk rett til å arbeide, bo og studere i Norge i inntil 3 måneder før du registrerer deg. Klikk her for å registrere deg elektronisk på Utlendingsdirektoratets nettsider (UDI).
2. Begynn å lære norsk
De fleste nordmenn snakker godt engelsk, men på jobb snakker man norsk. Så ja, du bør gjøre en innsats for å lære språket. Det vil også være veldig viktig når du søker jobb, fordi de fleste stillingsannonser beskriver spesifikt at søkere må ha gode norskkunnskaper.
Det vil også være veldig viktig når du søker jobb, fordi de fleste stillingsannonser beskriver spesifikt at søkere må ha gode norskkunnskaper.
Å lære språket vil også hjelpe deg med å tilpasse deg til ditt nye liv i Norge.
3. Sjekk om kvalifikasjonene dine er gyldige i Norge
Utenlandske kvalifikasjoner aksepteres for de fleste yrker. Det er arbeidsgiveren din som bestemmer om du oppfyller utdanningskravene for jobben. Noen yrkeskvalifikasjoner krever imidlertid en offisiell autorisasjon, og disse jobbene står oppført her. Les mer om prosessen for å godkjenne kvalifikasjonene dine ved NOKUT, et organ under Kunnskapsdepartementet.
Trenger du ubegrensede samtaler til EU, Storbritannia, USA og Canada?
Våre beste tips: Sørg for at alle utdanningsdokumentene dine er oversatt av en autorisert oversetter. Du finner autoriserte oversettere på Translatørportalen.
4. Start jobbjakten i Norge
De fleste jobbsøknader gjøres på nett, på norsk. Disse plattformene er et godt sted å starte:
- Finn.no – Norges største nettside for jobbstillinger. Registrer deg for å motta varsler om jobber du er interessert i.

2. Registrer deg hos vikarbyråer. Manpower, Adecco, Temp Team og Personalhuset er gode utgangspunkter, men det er også mange byråer som spesialiserer seg på nisjer som helsetjenester, bygg og kontorarbeid.
Vikarbyråer er gode tilretteleggere som gjør jobbjakten enklere. De kan finne riktig stilling for deg og koble deg direkte til arbeidsgiveren.
3. Jooble.org – en global jobbplattform med mange ledige stillinger.
4. Linkedin.no – et bra sted for å bygge nettverk. Opprett en profil og kom i kontakt med personer som interesserer deg.
5. Nettverksarrangementer: Nettverksbygging er den beste måten å møte mennesker på, spesielt når du er ny i landet. Det er en flott mulighet til å møte mennesker fra samme bransje og bli referert til en potensiell arbeidsgiver. Sjekk nye hendelser i nærheten av deg.
5. Øk sjansene dine ved å lete etter stillinger for engelsktalende
Du kan se etter en midlertidig jobb for engelsktalende mens du lærer norsk. Du finner den på:
- Nav-databasen (Arbeids- og velferdsetaten)
- Jobber i Oslo
- Jobber i Bergen

Våre beste tips:
Hvis du fortsatt jobber med å mestre Æ, Ø og Å, kan du også prøve å søke etter jobber i oppstartsbedrifter. De krever vanligvis ikke at du snakker norsk. Sjekk oppstartsplattformer: The Hub eller Startupmatcher
Trenger du billig mobildata for å søke etter en jobb i Norge?
6. Skriv en kort og god CV
En oppdatert CV er avgjørende når du søker jobb i Norge. En god CV bør inneholde en kort beskrivelse av hvem du er, et sammendrag av utdanningen din, relevant arbeidserfaring, ferdigheter og kontaktinformasjon.

Bruk et norsk telefonnummer for å vise arbeidsgiveren din at du bor i Norge. Da blir det også lettere å nå deg.
Finn ut hvordan du får et norsk telefonnummer uten D-nummer.
Det er vanlig å føre opp et par tidligere arbeidsgivere som referanser, selv om de ikke er norske. Skriv opp telefonnumrene deres, men husk å spørre dem først. Du kan lage en CV som ser profesjonell ut med gratis maler i Word og Google Dokumenter.
7. Ta deg tid til å skrive et godt følgebrev
Du bør alltid skreddersy søknadsbrevet til kriteriene i stillingsannonsen. Skriv et kort avsnitt om hvem du er, etterfulgt av hvorfor du søker på jobben og hva som motiverer deg. Dette er din mulighet til å fortelle arbeidsgiveren hvorfor du er riktig person for jobben, så sørg for at du utdyper hvordan selskapet vil dra nytte av utdanningen din, arbeidserfaringen din og prestasjonene dine. Du kan også nevne kort at du holder på å lære norsk.
Våre beste tips: Undersøk selskapet og skriv ned det du liker best ved dem.
8. Forbered deg på jobbintervjuet
Bingo! Du blir kalt inn til et intervju. Hva nå? Vel, nå er det på tide å undersøke selskapet og forberede seg på noen relevante spørsmål. Analyser din egen CV, og sørg for at du kan forklare eventuelle hull. Ikke undervurder deg selv, og snakk gjerne om styrkene dine. Ikke vær redd for å spørre hvis det er noe du ikke forstår. Det viser at du er interessert og ydmyk – to gode egenskaper for enhver arbeidsgiver.
Få ubegrensede minutter til EU, Storbritannia, USA og Canada!

Og selvfølgelig:
- Kle deg riktig
- Møt opp på tiden
- Sett mobilen i stillemodus
- Kjenn intervjuerens navn
- Hils med et håndtrykk
- Husk å smile
- Vær ærlig, og vær deg selv