Nordmenn er rare, og her er grunnen!

Nordmenn er rare, og her er grunnen!

Søt ost innpakket i vått papir, fotturer med barn i snøstormer og fast spising av taco på fredager. Nordmenn er rare! Her er grunnen.


Oppdatert 15.12.22

Nordmenn spiser bare taco på fredager

Ikke bli overrasket om en norsk venn inviterer deg på taco, men vi kan garantere deg at det blir på en fredag. Hvorfor? For nordmenn spiser bare taco på fredager. Tacofredag har blitt et symbol på noe «koselig» og en del av den vanlige norske kulturen. Familier, venner og til og med Tinder-dater kickstarter hver helg sammen ved å spise sin egen versjon av den populære meksikanske maten.

Mange nordmenn får egentlig ikke helgestemningen uten taco på bordet.

Men pass på: Hvis du er vant til den ekte meksikanske versjonen av taco, kan du bli skuffet. I Norge blir taco og burritos ofte ansett som det samme, og hvis du blir invitert til en tacofredag i noens hjem, får du kanskje ikke krydder og jalapeno-punch som du forventet. Men det blir nok av rømme, det kan vi love deg.

Ny i Norge? Sjekk mobilabonnementene våre for å ringe til utlandet!

Besatt lidenskap for fotturer

Det er en grunn til at ordtaket sier “Nordmenn er født med ski på beina”.

Uansett vær og hvor mange minusgrader det er, vil nordmenn kle seg i sin varmeste ull og sine raske briller og dra på fotturer, med eller uten ski. Ikke bli overrasket om du ser småbarnsfamilier vandre opp bratte fjell i den iskalde kulden. De hevder å elske det, og det gjør også barna, som allerede er proff i slalåm i en alder av fem år.

Artikkelen fortsetter under bildet

Denne utendørsaktiviteten er også en del av å “kose” seg, spesielt hvis du tar med den tradisjonelle tursjokoladen Kvikk Lunsj, en hengekøye eller sover i telt (i kulden). Men hvis du noen gang er på tur i de norske fjellene, husk å alltid hilse på alle som passerer deg – ellers vil du bli ansett som ekstremt “u-koselig”.

Ny i Norge og har behov for et SIM-kort eller månedlig abonnement? Sjekk ut våre telefonplaner her

«Dugnad» - det sosiale limet i det norske samfunnet

Når du tenker på nordmenn, tenker du kanskje på kaldhjertede mennesker som pleide å drepe hverandre for å erobre land, men faktisk kan de være ganske hyggelige naboer.

“Dugnad” er en hjørnestein i det norske samfunnet. Selv om du absolutt ikke bør snakke med nordmenn om offentlig transport, da det vil bli ansett som rart og til og med uhøflig, vil du bli ansett som den samme hvis du ikke deltar i en dugnad når du blir spurt.

Dugnad stammer fra landbrukssamfunn, hvor bønder hjalp hverandre med arbeid som viste seg vanskelig å gjøre alene.

I dag vil du sannsynligvis møte på en dugnad i nabolaget ditt, leilighetskomplekset ditt, din lokale idrettsforening eller andre samfunn. Poenget med å ha en av disse samlingene er ofte å jobbe sammen og føle en følelse av fellesskap mens du reparerer eller forbedrer noe, som en bygning, en fotballbane eller bare for å rydde opp i nabolaget ditt.

Kanskje er det bare en unnskyldning for å bli kjent med naboene sine, da nordmenn kan være ganske sjenerte i sosiale sammenhenger – eller kanskje det er fordi de ikke ønsker å gjøre kjedelige oppgaver alene. Uansett er det en effektiv måte å sosialisere seg på, og det ender vanligvis med pizza.

Brunost – norsk søt karamellost

De fleste forventer ikke at et ostete måltid skal smake søtt, men i Norge er det ikke uvanlig. Norsk brunost er et must å prøve som utlending. Den brune osten er vanligvis laget av geitemelk og har en søt, nesten karamelllignende smak til den.

Artikkelen fortsetter under bildet

Osten er vanlig i alle situasjoner som involverer mat, så du kan støte på den på alt fra vaffel til brød og til og med på fisk i julen (vi vet, det er rart).

“Koselig” - et ord for alt!

“Koselig” er en mystisk måte å være på at bare nordmenn fullt ut kan forstå det. Da det kan være både et substantiv og et verb, kan det brukes til mange ting. For eksempel bilturer, folk, et måltid eller en samtale. Begrepet oversettes ikke direkte til noe engelsk ord, “cozy” er det nærmeste du kommer, men du har kanskje hørt den danske “hygge” som i utgangspunktet er det samme.

Koselig er en følelse av å være trygg og varm, noe som innebærer fellesskap og å være tilfreds.

Å “kose deg” er noe subjektivt, og bare du vet hva du finner koselig. Spør en nordmann hva de synes er koselig, og se dem se drømmende ut i horisonten mens de svarer.

Å være i et fremmed land med merkelige skikker og tradisjoner kan være forvirrende, men vi vet hvordan du har det. De fleste Mycall-ansatte var en gang nye i Norge selv.

Hvis du noen gang trenger råd eller har spørsmål angående ditt nye land, er du alltid velkommen til å kontakte vår flerspråklige kundesupport.